درس خواندن بدون برنامه ریزی همانند راهی می باشد که در آن گم شده اید و چشم بسته راه می روید. بنابراین برای گرفتن یک نتیجه خوب و رسیدن به هدف تان باید یک برنامه ریزی صحیح و اصولی داشته باشید تا بهترین نتیجه را دریافت کنید. اصول برنامه ریزی درسی برای کنکور یعنی مسیر رسیدن به رشته دلخواهتان در دانشگاه مورد علاقه تان هموار تر و سریع تر شود و زودتر به هدف خود برسید.
در حقیقت با پیروی از اصول برنامه ریزی درسی دقیقه به دقیقه به هدف خود نزدیک تر می شوید. خیلی از نوجوانان پشت کنکوری از این موضوع مطلع هستند اما نمی توانند یک برنامه ریزی اصولی برای خود ترتیب دهند به همین علت بعضی از روز ها در اشفتگی و سردرگمی به سر می برند. اگر شما هم خواهان قبول شدن در یک دانشگاه معتبر و خوب با رتبه عالی هستید باید هر چه زودتر یک برنامه خوب و منسجم برای خود تنظیم کنید.
یک برنامه ریزی خوب کنکور چه ویژگی هایی دارد؟
پس از آگاهی در مورد اصول برنامه ریزی درسی برای کنکور برای خیلی از جوانان پشت کنکوری سوال به وجود می آید که یک برنامه خوب درسی چه ویژگی هایی دارد؟ در ادامه برخی از مهم ترین ویژگی های یک برنامه درسی فوق العاده برای کنکور را برای شما مطرح کرده ایم. شما با پیروی از این ویژگی ها و اصول برنامه ریزی درسی برای کنکورتان بلا استثنا موفق خواهید شد. این ویژگی ها عبارتند از :
- ∠ انعطاف پذیری
- ∠ در نظر قرار دادن اهداف
- ∠ سادگی و انجام پذیری
- ∠ تنوع برنامه ریزی
- ∠ قابل ارزیابی بودن
- ∠ مکتوب بودن
روش برنامه ریزی برای کنکور چگونه است؟
گام اول اصول برنامه ریزی درسی برای کنکور :
برای برداشتن اولین گام باید جواب چند سوال را بدانید این سوال ها عبارتند از ساعت مطالعه روزانه و هفتگی، ساعت خواب و ساعت سرگرمی که باید به طور کلی بدانید در طول روز چقدر زمان صرف کار های مختلف می کنید. اگر جواب سوالات بالا یا همان ساعت کار های خود را میدانید باید گفت که قدم اول را برداشته اید.
گام دوم اصول برنامه ریزی درسی برای کنکور :
اصول برنامه ریزی درسی برای کنکور شامل مراحل ماهانه، هفتگی و روزانه است. یکی از مهم ترین خصوصیات و ویژگی های برنامه ریزی اصولی حرکت کردن از مقیاس های بزرگ به مقیاس های کوچیک می باشد. در حقیقت اصول برنامه ریزی درسی برای کنکور به این صورت است که مباحث و دروسی را که در طول یک ماه می خواهید مطالعه کنید را باید مشخص کنید تا بتوانید طبق اصول و برنامه پیش بروید.
-
¬ هر روز چه درس هایی باید بخوانید؟
یکی از مهم ترین اصول برنامه ریزی درسی برای کنکور داشتن تنوع می باشد. یعنی یک فرد نمی تواند در یک روز فقط یک درس را مطالعه کند. هر نوجوانی برای کنکور دو مجموعه درس دارد یکی دروس عمومی و یکی دروس تخصصی می باشد. در برنامه ریزی کنکور خود باید هر روز مطالعه خود را بر این دو بخش تقسیم کنید. البته باید به یک نکته توجه داشته باشید که زمان مطالعه دروس اختصاصی با دروس عمومی یکسان نیست و خیلی از افراد یا به دروس عمومی و یا به دروس تخصصی اهمیت می دهند و هر کس با توجه به اهمیت و علاقه خود ساعات بیشتری برای یکی از این دو بخش اختصاص می دهد.
-
¬ برنامه ریزی صحیح برای مرور کردن دروس
مرور کردن یکی از مهم ترین کار هایی می باشد که باعث تسلط بیشتر شما بر روی یک مبحث می شود. امکان ندارد که هیچ فردی با یک بار خواندن روی یک مبحث تسلط داشته باشد بلکه با مرور کردن می توانید بر روی یک مبحث تسلط پیدا کند. در حقیقت رمز یادگیری تکرار مطالب می باشد زیرا تکرار باعث می شود اطلاعات دائم به مغز فرد مخابره شود.
از طرفی دیگر یکی از بهترین و مهم ترین ابزار های مرور کردن در برنامه ریزی کنکور تست زنی می باشد. برای مثال برای درس های محاسباتی مانند ریاضی با یک بار مطالعه روز های بعدی را صرف تست زنی خواهید کرد. علاوه بر درس های محاسباتی درس های عمومی را هم مانند همین روش می توانید مرور کنید و در دانشگاه مورد علاقه تان قبول شوید.
-
¬ چه جوری درس هایی که ازشون متنفر هستیم را بخوانیم؟
در حقیقت یک سری از درس ها هستن که پس از قبولی در دانشگاه دیگر هیچوقت در درس های خود آن ها را نخواهید داشت اما برای دریافت نتیجه خوب و عالی حتما باید مدتی آن ها را تحمل کرده و بخوانید. بنابراین به جای متنفر بودن از آن ها در اصول برنامه ریزی درسی برای کنکور خود برای آن ها جا باز کنید. شاید به این نکته توجه نداشته باشید اما همان درس هایی که شما از ان ها متنفر هستید می توانند روی اینده شما تاثیر بگذارند و مسیر زندگیتان را عوض کنند.
اصول برنامه ریزی درسی کارآمد
-
برنامه باید فردی باشد
با توجه به اصل تفاوتهای فردی، هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. هیچ کسی شما را بهتر از خودتان نمیشناسد. بنابراین برنامه ریزی درسی یک کار شخصی و منحصر بفرد است. مشاورین و افراد با تجربه فقط اصول و طرح کلی برنامه را می دهند و شما بایستی بر اساس شرایط، سبک و سرعت مطالعه خود، برنامه را شخصی سازی کنید. با توجه به شناختی که از خود، نقاط ضعف و قوت خود، بضاعت علمی، عادتهای یادگیری و استعداد خود دارید، برنامه ریزی کنید بطوری که بتوانید به آن عمل کنید. اجرای برنامه، هنری است که لازمه آن برنامه ریزی واقعی و عملی است.
-
اهداف مشخص داشته باشید
برای برنامه ریزی در کلیه امور باید اهداف دقیق و روشنی داشت. بهترین تیرانداز با بهترین سلاح نمیتواند هدفی را نشانهگیری کند که وجود ندارد. اولین قدم تعیین هدف است. این مسئله در برنامه ریزی درسی اهمیت بیشتری دارد.
-
اهداف بلند مدت یا کلی داشته باشید
این اهداف، مسیر کلی برنامه ریزی را تعیین میکنند. مثلا هدف بلند مدت میتواند قبولی در رشته مهندسی برق دانشگاه تهران و یا کسب معدل ۱۹ در پایان سال تحصیلی باشد.
-
اهداف کوتاه مدت یا جزیی داشته باشید
اهداف جزئیتر و عملیتراست و در یک بازه زمانی محدود مانند یک هفته قرار میگیرد. مثلا مطالعه درس فیزیک در این هفته.
-
واحد زمانی را مشخص کنید
هر برنامهای با توجه به هدفی که برای آن پیش بینی شده است نیازمند تعریف واحد زمانی است. هر برنامه را باید داخل ظرف زمانی قرار دهیم. این ظرف گاهی روزانه، گاهی هفتگی، گاهی ماهانه و گاهی سالانه است.
-
روش برنامه مشخصی داشته باشید
روش برنامهریزی میتواند زمان محور یا تکلیف محور باشد. در زمان محور، ابتدا ساعات روزانه خود را تنظیم نموده سپس هر درس و برنامه را داخل آن میگنجانید. در تکلیف محور، ابتدا دروسی را که باید بخوانید را مبنا قرار داده و سپس زمان مناسب را برای هر درس پیش بینی میکنید.
-
به انعطاف پذیری و شناوری برنامه دقت کنید
بهتر است که برنامه را بطور کامل پر نکنید و زمانهایی خالی برای جبران در نظر بگیرید. گاهی اوقات ممکن است حوداث پیش بینی نشده باعث شوند که شما از برنامه عقب بمانید. مثل مهمان ناخوانده، کسالت و بیماری. می توانید از این زمانهای خالی استفاده کنید و از مسیرتان در رسیدن به هدف منحرف نشوید. همچنین در برنامه خود زمان کافی برای خواب و استراحت در نظربگیرید. حتی در شلوغ ترین و فشرده ترین روزهای کاری خود نیز استراحت و خواب کافی داشته باشید.
-
اولویت بندی داشته باشید
در برنامه خود دروس را بر حسب درجه اهمیت اولویت بندی کنید. پس از اینکه یک لیست از تمام دروس پیش رویتان تهیه کردید، درسها را به نسبت اهمیتی که دارند از عدد ۱ تا ۵ (مثلا ۵ موضوع را برای مطالعه در نظر گرفتهاید) رتبه بندی کنید. مثلا اگر برای درس فیزیک به زمان بیشتری احتیاج دارید عدد ۱ و اگر برای درس تاریخ کمترین زمان را نیاز دارید عدد ۵ را بدهید. همچنین میتوان دروس را برحسب تعداد واحد و یا ضرایب آنها اولویت بندی نمود.
-
زمان مناسب برای هر فعالیت درسی را مشخص کنید
در هر دو شکل برنامه ریزی (زمان محور یا تکلیف محور) باید بدانید برای انجام اموری که فهرست کرده اید بطور متوسط چقدر وقت در روز نیاز دارید. زمانهایی را هم برای مرور دروس در نظر بگیرید.
-
یک جدول تهیه کنید
یک جدول با خانههای اختصاصی برای هر درس با زمانهای مشخص تهیه کنید. بهتر است برای هر خانه از جدول بین ۳۰ ، ۴۵ یا ۹۰ دقیقه زمان در نظر بگیرید. خانههایی با زمانهای کوتاهتر معمولا از خانههایی با زمانهای طولانی مناسبتر هستند زیرا به این ترتیب برای درس خواندن بیشتر ترغیب میشوید و دچار خستگی روانی نمیشوید.
-
خود را ارزیابی مستمر کنید و بازخورد بگیرید
برنامه شما باید این امکان را داشته باشد تا پیشرفت و پسرفت کارهای شما را نشان دهد. بعد از اینکه مدتی از اجرای برنامه گذشت، باید با ارزیابی فعالیتهای خودتان، ببینید که چقدر به هدف نزدیک شدهاید. همچنین در طی مسیر بدانید که کدام بخش را به درستی انجام دادهاید و در انجام کدام بخشها موفق نبودهاید تا بتوانید نقاط ضعف را برطرف کنید و آنها را به پیشرفت تبدیل کنید. این بازخورد گرفتن و بررسی باعث میشود که ضعفهای برنامهتان زودتر مشخص شود.
-
به برنامه ریزی خود ایمان داشته باشید
باور و ایمان شما به برنامه ریزی درست خود و شک نکردن به آن، در رسیدن به اهداف حائز اهمیت میباشد. بنابر این اگر اصل مفید بودن برنامه را باور داشته باشید، قدرت تحمل سختی در شما افزایش مییابد و تا آخرمیتوانید ادامه دهید.
باید توجه داشت، آنچه که مهم است کمیت و تعیین ساعات درس خواندن نیست، بلکه کیفیت و لذت توام با مطالعه دروس است که مهم میباشد. زیاد خواندن وساعات بیشتری را در اتاق مطالعه ماندن باعث موفقیت نمیشود، بلکه خوب خواندن و توجه به کیفیت مطالعه عامل اصلی موفقیت است.
.
.
.
.