حضور در مدرسه برای تعدادی دانش آموزان با نگرانی و ترس و اضطراب همراه است.اما واقعا علت گریه کودکان در مدرسه چیست؟ این مدرسه هراسی در دانش آموزان به چه دلیلی رخ می دهد؟ درمان فوبیای ترس از مدرسه چیست؟
ترس از مدرسه به دلیل جدا شدن از مادر و تنها ماندن در مدرسه و ترس از معلمان و فضای جدیدی که در آن قرار می گیرند هست. در این مقاله به بررسی مفهوم اختلال ترس از مدرسه و مهم ترین دلایل آن و روش های درمان ترس از مدرسه می پردازیم. با ما همراه باشید.
فوبیای مدرسه چیست؟
فوبیای مدرسه یکی از رایج ترین مشکلات رفتاری در دوران کودکی می باشد که به عنوان امتناع کودک از رفتن به مدرسه مورد اشاره قرار می گیرد. این ترس در اغلب مواقع همراه با ترس های غیرعقلایی، ناراحتی های فیزیکی، کج خلقی های موقتی و حمله وحشت زدگی یا اضطراب مربوط به رفتن به مدرسه بروز می کند.
این موضوع تا حدی طبیعی است. زیرا کودک هیچ تصوری از محیط جدید ندارد و رفتن به مدرسه به منزله جدایی از مادر و وارد شدن به محیط جدیدی است. این نوع ترس اکثرا در روزهای اول ورود به مدرسه یا مهد کودک اتفاق می افتد و معمولا تا چند روز بعد از بین می رود. اما زمانی این مشکل جدی می شود که کودک به شدت در مقابل رفتن به مدرسه مقاومت می کند و این مشکل می تواند تا ماه ها ادامه پیدا کند که حتما باید با تکنیک هایی به کودک کمک کرد تا ترس از رفتن به مدرسه در او از بین برود.
چه عواملی منجر به ایجاد فوبیای مدرسه می شوند؟
ترس از مدرسه (مدرسه هراسی) میتواند ریشههای محیطی، خانوادگی یا فردی داشته باشد. پدر و مادر در پدید آمدن این ترس نقش دارند. ترس و اضطراب کودکان پیش از هر چیز به خاطر جدایی از پدر و مادر پدید میآید. پدر و مادری که کودکان را بیش از اندازه به خود وابسته میکنند زمینه را برای پدید آمدن اختلال اضطراب جدایی در کودکان پدید میآورند. اضطراب جدایی هنگام دور شدن از پدر و مادر در کودک نمایان میشود. پس والدینی که کودکشان را بیش از اندازه به خود وابسته میکنند باید بدانند که در هنگام مدرسه رفتن با چالش ترس از مدرسه روبهرو خواهند شد. اختلال اضطراب جدایی یکی از شایعترین دلایل ترس از مدرسه در کودکان است. اگر میدانید که کودکتان دچار این اختلال است از یک روانشناس کودک برای درمان او کمک بگیرید.
از دیگر عوامل فوبیای مدرسه:
- صورت گرفتن اتفاقات اضطراب آور در مدرسه؛
- همانند قلدری؛
- خجالت زدگی؛
- مرگ یکی از اعضای خانواده؛
- طلاق؛
- چالش های ازدواجی بین والدین.
درمان ترس از مدرسه در دانش آموزان
برای حل مشکل کودک ابتدا باید علت ترس کودک را پیدا کرد. بعد از شناسایی علت ترس و برطرف کردن آن در محیط خانه، می توان ابتدا مادر به همراه کودک به مدرسه برود و در محیطی مثل حیاط مدرسه جایی که کودک بتواند او را ببیند منتظر بماند. این روند می تواند تا چند روز ادامه پیدا کند و بعد ساعات حضور مادر کمتر شود تا کودک به محیط مدرسه عادت کند. در این مدت سعی کنید از تنبیه و تحقیر کودک خودداری کنید و موضوع را خیلی بزرگ جلوه ندهید. از اطرافیان نیز بخواهید که کودک را سرزنش و مسخره نکنند؛ چرا که این مسئله سلامت روانی کودک را در خطر می اندازد.
از دیگر روش هایی که شما با استفاده از آنها می توانید به کودک مضطرب خودتان کمک کنید که به مدرسه بروند، عبارتند از:
1.هر چه زودتر با این مشکل مقابله کنید – هر چقدر که احساس اضطراب مربوط به مدرسه طولانی تر شود، این اضطراب عمیق تر خواهد شد.
2. با کودک خودتان صحبت کنید. به ترس های آنها گوش دهید و به احساساتشان احترام بگذارید.
3. با مسولان مدرسه صحبت کنید – مسولان مدرسه را از شرایط موجود مطلع کنید و به کمک آنها یک استراتژی مناسبی را برای حل این مشکل و ایجاد شرایط بهتر برای فرزندتان پیدا کنید.
.
.
.
.
.
منابع : ‹علی میرصادقی› ‹مگاروان›