نیازهای نوجوانان از والدین: دوران بلوغ یکی از سخت ترین دوره ها برای بچه ها و والدین آن ها محسوب می شود.بچه ها در این دوران، گاهی اوقات غیرمنطقی هستند، رفتارهای غیرمعقول از خود نشان می دهند، با مشکلات بهداشت روان همچون افسردگی روبرو می شوند و یا برعکس تحریک پذیر شده و به پرخاشگری روی می آورند و غالبا تمایل دارند تا بیشتر اوقات خود را در بیرون از منزل سپری کنند.
با کسب آگاهی از نیازهای اساسی یک نوجوان و نیز مهارت های فرزندپروری می توان از پس این بحرانها، عبور کرد و فردی سالم را به جامعه تحویل داد. قطعاً برای رفتار با نوجوانان، باید مواردی را در نظر گرفت. قطعا عقاید و فهم ما از رابطه با یک نوجوان متفاوت است. در نتیجه بهتر است که گاهی اوقات راهکارهای خود را تغییر دهیم. اگر با یک نوجوان زندگی می کنید، احتمالاً با اشک ها، جر و بحث ها، فریاد ها و استرس های او مواجه شده اید و نمی دانید که در چنین مواقعی باید چگونه رفتار کنید. به طور کلی رفتار با نوجوان دارای قواعد و قوانین می باشد.
-
بحث و دعوا کنید اما قطع رابطه هرگز
قطعاً مشکلاتی برای نوجوان شما به وجود خواهد آمد که باعث واکنش های سخت و شدید او می شود. اشکال ندارد که در مواقعی شما هم عصبی بشوید و هردو فریاد بکشید. از دعوا کردن با یکدیگر نترسید.
قرار نیست که رابطه شما با یکدیگر قطع شود اما چیزی که باید دقت کنید، این است که حین دعوا به گونه ای حرف نزنید که بعداً نتوانید آن را جبران کنید. پس بهتر است در این جر و بحث دو نفره، این شما باشید که بیشتر مراقب حرف زدنتان هستید. مهم تر اینکه به او بفهمانید که در هیچ صورتی با او قطع رابطه نمی کنید.
-
نوجوان خود را مجبور به انجام کاری نکنید
قطعاً که شما با همه تصمیمات نوجوان خود موافق نیستید اما قرار نیست که او همیشه طبق میل شما رفتار کند. زمانی که قصد دارید او را مجبور کنید که نظر شما را بفهمد، با این کارتان او را از خودتان دور می کنید و بیشتر به سمت دوستانش سوق می دهید. پس بهتر است که شما نیز کمی او را درک کنید.
-
برای دادن پاسخ منفی، از قبل خوب فکر کنید
قطعا درخواست هایی از نوجوان خود خواهید داشت که هرگز با آن ها موافق نیستید. در نتیجه مجبورید که به او نه بگویید اما بهتر است که دست نگه دارید و در مورد اهمیت آن موضوع برای نوجوان خود فکر کنید. به حرف های او گوش دهید. اگر سوالی در ذهن دارید، از او بپرسید و اهمیت این موضوع را از زبان او بشنوید. شاید بتوانید در جواب منفی خود تجدید نظر کنید.
-
لازم نیست همه چیز را خیلی زود بفهمید
صبور باشید، هیچ کس نمی داند که در آینده قرار است چه تغییراتی در زندگی اش به وجود بیاید. درک احساسات نوجوان شما نیز جزء همین موارد می باشد که نیاز به صبر و تحمل دارد. پس به خودتان یادآوری کنید که برای فهمیدن و درک موضوع عجله نداشته باشید و به نوجوان خود فشار نیاورید.
-
با او مانند یک نوجوان رفتار کنید، نه یک کودک
رفتار با نوجوان با یک کودک متفاوت می باشد. پس هرگز مثل یک کودک با او رفتار نکنید، زیرا نتیجه بدی میگیرید. همه ما در قبال رفتار با نوجوان خود مسئول هستیم اما به یاد داشته باشید که یک نوجوان هرگز محدودیت های یک کودک را ندارد. پس بهتر است فضا، امنیت و آزادی بیشتری به او بدهید و اجازه دهید که چیزهایی را به تنهایی مثل ناامیدی و یا شادی را تجربه کند.
-
به او نشان دهید که انتظاراتش از زندگی برای شما مهم است
-
به او نشان دهید که اگر با دوستانش باشد، او را سرزنش نمیکنید
- اهمیت شبکه اجتماعی را درک کنید
بسیاری از نوجوانان توانایی ارتباط برقرار کردن را ندارند زیرا مدام وقت خود را در شبکه های اجتماعی سپری می کنند. به او نشان دهید که شبکه اجتماعی می تواند اهمیت زیادی در زندگی داشته باشد اما نباید به رابطه واقعی در دنیای واقعی نیز توجه داشته باشد.
-
مسئولیت پذیری را به او بیاموزید
به او یاد دهید که می تواند به علایق خود بپردازد و آن ها را دنبال کند. همچنین می تواند در تصمیم گیری ها نظر شما را بپرسد اما کاملاً مستقل عمل کند اما در کنار آن، این را نیز بیاموزید که در زندگی و همچنین به عنوان یکی از اعضای خانواده مسئولیت هایی در قبال پدر، مادر، خواهر و برادران خود دارد.
این مسئولیت ها می تواند او را به چالش بکشد و برای آینده ای بهتر او را آماده کند. می توانید یک وظیفه سبک را به او محول کنید. مثلاً یکی از خریدهای منزل مثل نان خریدن را به او بسپارید و اجازه دهید که طبق میل و مدیریت خودش این کار را انجام دهد.
-
به انتخاب های او احترام بگذارید
انتخاب ها، علایق و هیجانات نوجوانتان کاملا با شما متفاوت می باشد. مثلاً این انتخاب می تواند در زمینه شغلی یا رشته تحصیلی باشد. پس نباید بیش از حد به او فشار بیاورید تا طبق میل و نظر رفتار شما عمل کند . بنابراین تا جایی که می توانید به انتخاب های او احترام بگذارید.
نیازهای نوجوانان از والدین چیست؟
-
دریافت عشق بی قید و شرط
درباره نیازهای اساسی یک نوجوان باید بگوییم اولین مورد، دریافت عشق بی قید و شرط از جانب والدین است که به آن ها این احساس را می دهد که پدر و مادرشان بدون هیچ محدودیتی و علی رغم همه ویژگی های نوجوان، او را دوست دارند. درک این نکته مهم است که فرزندتان برای دریافت عشق و محبت شما، نباید به نمرات خوب احتیاج داشته باشد یا از ارزش های شما پیروی کرده و به نوعی مطیع و فرمانبردار باشد. بنابراین هرگز از عباراتی مانند “به این دلیل من شما را دوست دارم” یا “اگر آنقدر تنبل باشید، هیچ کس شما را دوست نخواهد داشت” استفاده نکنید.
-
نیاز به استقلال و قدرت
مهم نیست که شما یک پسر دارید یا یک دختر، در هر حال باید بگذارید تا فرزندتان قوی و مستقل بار بیاید. هر نوجوانی به این استقلال نیاز دارد. این بسیار مهم است که در دوران بلوغ به فرزندان خود یاد دهیم که مسئولیت اعمال، گفتار و دستاوردهای تحصیلی خود را برعهده بگیرند و البته در این میان حمایت و انگیزه دادن به آن ها را نیز فراموش نکنید. به علاوه به او این فرصت را بدهید تا گاهی خودش تصمیم بگیرد.
-
نیاز به داشتن حس تعلق
بچه ها در حالی که سال های نوجوانی را پشت سر می گذرانند، وقت بیشتری را با دوستان خود صرف می کنند. باید بپذیرید که این نه تنها کاملا طبیعی است و هیچ اشکالی ندارد، بلکه برای رشد نوجوان امری حیاتی محسوب می شود. زیرا نوجوانان باید با همسالان خود معاشرت کنند تا هویت خود را شکل داده و شبکه اجتماعیشان را گسترش دهند. به علاوه وقت گذرانی با گروه همسالان نوجوان، برای تأمین نیاز آن ها به همراهی، تفریح، حمایت عاطفی، درک و صمیمیت نیز بسیار مهم است. البته که وقت گذرانی با دوستان، نباید باعث دوری شما از فرزندتان شود، زیرا آن ها در این دوران، بیش از هر زمان دیگری به حمایت پدر و مادر خود نیاز دارند.
-
نیاز به داشتن هویت و احساس منحصر به فرد خود
برای تأمین این نیاز، می توانید به نوجوان خود کمک کنید تا فعالیت های مورد علاقه خود را شناسایی کرده و به آن ها بپردازد.
-
نیاز به حریم خصوصی
به نوجوانان اجازه دهید تا حریم خصوصی و فضای شخصی مخصوص به خود را داشته باشند. شاید به نظرتان خیلی زود باشد، اما هر بچه ای از 3 سالگی به فضای خصوصی نیاز دارد و بنابراین حتی در این سن نیز والدین باید یاد بگیرند که به مرزهای شخصی فرزند خود احترام بگذارند. این مسأله فقط در مورد بدن آن ها یا اتاقشان صدق نمی کند، بلکه در مورد شخصیت بچه ها نیز هست. به عنوان مثال، شما نباید وسایل فرزند خود را بدون اجازه بردارید و یا اینکه هرگز نباید بدون در زدن، وارد اتاق او شوید. اگر هم قصد دارید بر فرزندتان نظارت داشته باشید، این کار را به صورت نامحسوس و بدون درهم شکستن علنی حریم خصوصی او انجام دهید.
-
نیاز به کشف و ماجراجویی
احتمالا همه ما برای یک بار هم که شده با اسباب بازی درهم شکسته ای که نتیجه کند و کاو وروجک کنجکاومان بوده، روبرو شده ایم و صد البته از دیگران شنیده ایم که نباید فرزندمان را به این خاطر سرزنش کنیم، زیرا انجام این کار می تواند حس کنجکاوی او را از بین ببرد. این امر در سنین نوجوانی، که بچه ها به دنبال کشف هویت، اهداف و مسیر زندگی خود هستند، از اهمیت به سزایی برخوردار می شود. بنابراین از همان بچگی به فرزند خود اجازه دهید تا در حد مجاز کنجکاوی کرده و مسیرهای جدید را امتحان کند.
-
نیاز به کسب مهارت، اعتماد به نفس و عزت نفس
آموزش مهارت های واقعی اغلب منجر به افزایش موفقیت و در نتیجه بالا رفتن حس اعتماد به نفس و عزت نفس نوجوانان می شود. به عبارت دیگر، هرچه فرزند نوجوانتان مهارت بیشتری کسب کند (به عنوان مثال، آشپزی یا تعویض روغن و تعمیر ماشین و …) ، احساس بهتری نسبت به خود خواهد داشت.
-
نیاز به لذت بردن
بچه ها در این سن نیاز دارند تا انرژی خود را به شکلی مثبت تخلیه کنند. برای رسیدن به این هدف، با فرزند نوجوانتان وقت بگذرانید، با او بازی های تیمی انجام دهید و از این لحظه های منحصر به فرد لذت ببرید.
و در نهایت در مورد نیازهای اساسی یک نوجوان، به یاد داشته باشید که شما باید در سال های نوجوانی برای نوجوان خود وقت بگذارید و به آن ها اهمیت بدهید. در حقیقت یک نوجوان باید بداند که ارزشمند است و والدینش در مواقعی که به آن ها احتیاج دارد، در دسترس او هستند. بدین ترتیب شما به بهترین دوستان او مبدل خواهید شد.
.
.
.
.
.