تاثیر خوردن صبحانه بر یادگیری: احتمالا شما هم عبارت مشهور «صبحانه مهمترین وعده غذایی روز است» را میلیونها بار شنیدهاید. آیا به صبحانه ی خود و فرزندتان توجه میکنید؟ در این مطلب در مورد اهمیت صبحانه و تاثیر آن بر یادگیری صحبت میکنیم:
از جمله نکات مهم که والدین قبل از بازگشایی مدارس باید بدانند اهمیت خوردن صبحانه برای دانش آموز است. خوردن یک صبحانه سالم قبل از رفتن به مدرسه با بهبود تمرکز، نمرات بهتر در آزمون، افزایش انرژی، مصرف بیشتر ویتامینها و مواد معدنی و حتی وزن متعادلتر مرتبط است. صبحانه به ویژه برای دانش آموزان جوانی که مغزشان تقریبا نیمی از انرژی بدن را مصرف میکند، اهمیت زیادی دارد.
اهمیت صبحانه از سایر وعده ها بیشتر است چون در وعده های ابتدایی یا صبحانه یک بخش مهمی از انرژی و مواد مغذی و مورد نیاز بدن تامین می شود.به خصوص در بچه ها که قرار است به مدرسه بروند، پشت میز بنشینند، و یادگیری داشته باشند نیاز به تمرکز ذهنی دارند اهمیت آن دو چندان است.مطالعات بسیاری نقش این وعده غذایی را در درازمدت نشان داده است.به طور مثال بچه هایی که صبحانه نمی خورند درصد یادگیری شان کمتر است یا افزایش وزن در کودکانی که صبحانه نمی خورند بیشتر است.
خوردن صبحانه برای چه گروهی ضروریتر است؟
تحقیقات علمی متعددی تأثیر مصرف صبحانه را بر یادگیری کودکان و نوجوانان بررسی کرده است. کودکان و نوجوانان به دلایل متعددی در پژوهشها، به طور ویژهای مورد مطالعه قرار گرفتهاند. دلیل اول این است که کودکان و نوجوانان در برابر اثرات حذف صبحانه بر فعالیت مغز آسیبپذیری بیشتری دارند. به این خاطر که گلوکز منبع انرژی ترجیحی برای مغز است و مغز برای رفع نیازهای انرژی خود به گلوکز نیاز دارد.
مغز انسان تنها ۲ درصد از وزن بدن را تشکیل میدهد، اما ۲۵ درصد از کل گلوکز تولیدی بدن را مصرف میکند که بیش از هر اندام دیگری در بدن است. علاوه بر این، مصرف گلوکز مغز کودکان در مقایسه با بزرگسالان حتی بالاتر است. مطالعات نشان میدهد که میزان متابولیک مغزی استفاده از گلوکز در کودکان ۴ تا ۱۰ ساله تقریبا دو برابر بیشتر از بزرگسالان است.
این در حالی است که ظرفیت مغز برای ذخیره گلوکز (به عنوان گلیکوژن) محدود است. علاوه بر این، کودکان و نوجوانان به دلیل نیاز به خواب بیشتر در معرض یک دوره ناشتایی طولانیتر در طول شب هستند که میتواند باعث کاهش ذخایر گلیکوژن در طول شب شود. بنابراین، مصرف صبحانه برای تامین انرژی کافی برای مغز قبل از رفتن به مدرسه حیاتی است.
خوردن صبحانه باعث افزایش تمرکز دانش آموز میشود
دانش آموزانی که صبحانه سالم میخورند، نسبت به دانش آموزانی که به طور کامل صبحانه را حذف میکنند، تمرکز بیشتری دارند. وقتی روز با صبحانه شروع میشود، دانش آموزان میتوانند بهتر روی کار در حال انجام تمرکز کنند و کمتر تحت تأثیر عوامل بیرونی قرار بگیرند.
آنها همچنین میتوانند راحتتر آنچه را که آموزش داده میشود، درک کنند و اطلاعات جدید را بهتر از دانشآموزانی که به دلیل حذف صبحانه، گرسنه هستند، حفظ میکنند.
تاثیر صبحانه در آزمون ها و امتحانات
دانش آموزانی که صبحانه سالم میخورند، نسبت به دانش آموزانی که به طور کامل صبحانه را حذف میکنند، تمرکز بیشتری دارند. وقتی روز با صبحانه شروع میشود، دانش آموزان میتوانند بهتر روی کار در حال انجام تمرکز کنند و کمتر تحت تأثیر عوامل بیرونی قرار بگیرند.
آنها همچنین میتوانند راحتتر آنچه را که آموزش داده میشود، درک کنند و اطلاعات جدید را بهتر از دانشآموزانی که به دلیل حذف صبحانه، گرسنه هستند، حفظ میکنند.
افزایش خلاقیت دانش آموز با خوردن صبحانه
کودکانی که صبحانه نخورده به مدرسه میروند، معمولا در همان ساعات اولیه صبح به میزان قابل توجهی دچار افت قند خون میشوند. با توجه به اینکه بیشترین زمان فعالیت ذهنی دانشآموزان و یادگیری مطالب درسی صبح است، نخوردن صبحانه سبب کاهش توان ذهنی شده، میزان یادگیری آنها را به ویژه در درسهایی که به تفکر نیاز دارند، کاهش میدهد. در حالی که کودکانی که صبحانه میخورند، حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد انرژی روزانه خود را از طریق صبحانه تأمین میکنند.
آنان در انجام تکالیف درسی خود کارایی بیشتری دارند و قدرت خلاقیت و ابتکارشان افزایش مییابد. چنین دانشآموزانی هیچ گاه دچار افت تحصیلی نمیشوند. از طرفی تنوع در مواد صبحانه سبب تشویق کودک به مصرف صبحانه میشود و این روش در سنین بالاتر هم رغبت افراد را به صرف صبحانه افزایش میدهد. بنابراین تا جای ممکن سعی کنید از خوراکیهای سالم در مدرسه برای کودکان تهیه کنید.
جلوگیری از چاقی دانش آموزان
علاوه بر این موارد، از دیگر تاثیرات خوردن صبحانه بر یادگیری دانش آموزان میتوان به این موضوع اشاره کرد که بدن افرادی که به صورت منظم صبحانه میخورند، شاخص توده بدنی سالمتر یا BMI متعادلتری دارند که همین موضوع با کاهش احتمال چاقی مرتبط است.
در کودکانی که وعده صبحانه را حذف میکنند میزان دریافت میان وعدهها و مواد غذایی ناسالم مثل چیپس، پفک، بیسکویت، کیک و … افزایش پیدا میکند و شاهد چاقی و اضافه وزن در این گروه از بچهها خواهیم بود. همچنین کودکانی که دارای چاقی و اضافه وزن هستند، عملکرد سیستم ایمنی بدنشان ضعیفتر از سایر کودکان است. در نتیجه استعداد ابتلا به بیماریها در آنها افزایش پیدا میکند.
صبحانه های مقوی برای دانش آموزان
1. شیره انگور
2. کره بادام زمینی
3. کره فندق
4. ارده کنجد
5. عسل